Bejelentkezés

x
Search & Filters

Fish! interjú - "Amikor a dühöt felváltja a beleszarós, vállvonós attitűd"

Júliusban jelent meg a Fish! zenekar új videója ’Gyere ki a rétre’ címmel, szeptember 22-én pedig érkezik a srácok vadiúj albuma, melyet ’Konzervzene’ névre kereszteltek.  Az új lemezről már három dalt ki is szivárogtatott a zenekar. A fent említett nóta mellett a ‘Ki van kivel’ és a ’Minden jó lesz’ című dalokra őrjönghetünk. Nekünk ennyi információ azonban nem elég, így a Rockbook a közelgő lemezről, a banda hétköznapjairól, és a jövőbeli tervekről beszélgetett Kovács Krisztián frontemberrel...

Rockbook: - Nah akkor így a Warm Up-ban beszélnél nekünk az új lemezről, az eddig hallott dalok alapján egy bitangjó albumnak ígérkezik… volt olyan dolog, amin változtattatok a Savhoz képest?


Kovács Krisztián: - Tudatosan semmit nem változtattunk, tudatot sem. Azt hiszem, ez lett a definitív Fish! lemez, amin összeér minden, ami eddig is jellemzett minket…a legtöbb dal rövid, lendületes és pozitív punkrock, slágerrefrénekkel és van pár cucc, ami kicsit a korai időszakunkra emlékeztet, hiphopos hangulatok, szuperdallamos, olykor meglepő témák. A 'Sav' egy kiabálós, dühös, vagány lemez volt, a 'Konzervzene' ennek folytatása, amikor a dühöt felváltja a beleszarós, vállvonós attitűd és az, hogy minden körülmények között megmarad a humor és a jókedv. Azért nem mentünk át Coelhóba.

Rockbook: - Mit takar pontosan ez a Konzervzene cím?

Kovács Krisztián: - Pár hónapja a sofőrünk fejéből pattant ki az ötlet, hogy a 'Sav' mintájára csináljunk ismét kézzelfogható lemezt, egy konzerv formájában. Ez beindította a kreatív folyamatot nálam is: szokták ránk mondani, hogy alapra vett rockzenét játszunk, ami igaz is, de nem mindegy, hogy hogyan használod a kliséket, a paneleket. Egyfajta önirónia a 'Konzervzene' cím, másrészt rengeteg kikacsintás történik a számokban zeneileg, szövegileg egyaránt…arról nem is beszélve, hogy a zenénk a minőségét korlátlan ideig megőrzi. Legalábbis reméljük.

Rockbook: - Ha jól tudom ezt a korongot is Szegeden, a Black Hole Sound stúdióban vettétek fel. Miért pont erre a stúdióra esett a választás?

Kovács Krisztián: - A Sav után nem volt kérdés, hogy ismét Vári Gáborral dolgozunk és ugyanazt a metódust követtük, mint két éve: élőben vettük fel az alapokat, villámgyorsan haladtunk, Gábor pedig tökéletesen tudta, mit kell tennie. A 'Sav' is nagyon tetszett, de most azt gondolom, hogy ez a Fish! hangzás, nem tudunk belekötni. Konkrétan 5 nap alatt megvoltunk a felvételekkel, a keverés is gyorsan zajlott, mindenki tudta, mit akar és igazából maguk a dalok nem kívántak semmi extra melót. Szeged mellett komoly érv még a harcsából főzött halászlé, előételnek harcsatepertővel, ez a kombó az abszolút zenekari kedvenc, kihagyhatatlan.

Rockbook: - Van-e kedvenc dalod az új albumról?

Kovács Krisztián: - A mai napon a 'Kelj fel' című a kedvenc, de mindegyiket nagyon szeretem, egy óra múlva egy másikat mondanék szerintem. Az előző lemezeknél a felvételek után viszonylag könnyen lehetett tudni, hogy mik azok a dalok, amik biztosan nagyot jönnek majd élőben vagy mi az, ami talán egy rádióban is jól áll, most mindegyikben érzem a tutit és a többiek is így vannak ezzel, ami jó jel, nincs töltelékszám, minden sallangot levágtunk a dalokról is, így a lemez egészéről is és nem is maradt le semmi, kerek a cucc.

 

Fish! - Ki van kivel

 


Rockbook: - Már biztos rohadtul unjátok ezt a kérdést, de így képernyőn keresztül nem lehet nagy bajom, ha megkérdezem,  a kezdetben készített angol dalok után, mára minden dalotok magyar nyelven íródik. Milyen okból történt ez a változtatás?

Kovács Krisztián: - Angolul nem jött át az a fajta sajátos humor és fogalmazás, ami a zenekart és a szövegeimet talán jellemzi. A mi igényünk volt a váltás, a sok angolul éneklő zenekar közül voltunk az egyik, majd a nyelvváltáskor kapott egy csak ránk jellemző aurát az egész történet és ennél jobb nem is történhetett. Bár nem gondolom szövegközpontúnak a zenekart, sokan pont ezért kedvelik vagy éppenséggel utálják azt, amit csinálunk – de ez is azt jelenti, hogy valamennyire egyediek vagyunk és ez bőven elég.

Rockbook: - Csináltatok már dalt a PASO frontemberével KRSA-val, valamint az Óriás Egyedi Petijével is dolgoztatok együtt. A 'Konzervzenén' is lesz vendégelőadó?

Kovács Krisztián: - Igen, készült egy szám Denizzel, aki egyre népszerűbb hiphop előadó és egy kicsit művészibb, intimebb világban mozog, ami nem feltétlenül passzol a mi harsány parasztrockunkhoz, de a pozitív töltetű szövegei és a személyisége is megtetszett. Két mondat és bemutatkozás után meg is beszéltük, hogy összedobunk valamit és egy igen fasza dal lett a végeredmény. Deniz egy Fish! koncert megtekintése után már képbe is került, pedig kicsit tartott a dologtól eleinte, gyors tempó, gitározás, szokatlan zenei környezet…a témát és a szöveget egy délután összeraktuk, nagyon szeretjük a dalt és kösz Deniznek, ahogy ők mondják, nagy fel! :)

Rockbook: - Aki volt már Fish! koncerten az tudhatja, hogy mindenből a lehető legjobbat hozzátok ki, és szinte mindig eszméletlen bulit csináltok, de volt olyan előadás, ami számotokra volt emlékezetes?

Kovács Krisztián: - Vannak olyan bulik, amiken minden klappol, ilyen volt idén nyáron az augusztusi Zöld Pardonos bál vagy Strandos koncert Zamárdiban, végig libabőr, egészen elképesztő élmények, így a sok századik koncert után is. Aztán van, hogy folyamatosan küzdeni kell a technikával vagy más extrém körülménnyel: játszottunk kérészrajzás kellős közepén, ahol több kiló döglött rovartetemen csúszkáltunk és a szánkba repültek közben az állatkák. Volt, hogy egy egyetemi bulin egy beszórakozott faszfej viccesnek találta, ha egy széket beledob a basszuserősítőbe…azóta szerintem nem csinál ilyet. Nálunk első a jókedv és az energia, valahol írta most valaki, hogy van egy kis népművelő attitűd is, ezt mondjuk én nem értem. Sok hatásunk van régi hardcore/punk zenekarok által, ami a zenében nem feltétlenül, de hozzáállásban valamennyire tetten érhető, tényleg egy pozitív közösségi élmény kell legyen egy koncert…a bulikon mindig, minden helyen megköszönjük a munkáját a technikusoknak, de a pultosoknak is. Így megy ez.

Rockbook: - Tegyük fel, hogy kaptok egy vagon pénzt, de van egy feladat! Sajnos nem szabad elinni! Az a feladat, hogy ebből a pénzből meg kell szervezni egy ütős rock fesztivált. Milyen zenekarokat szerveznétek le?

Kovács Krisztián: - Bad Religion, Foo Fighters, Deftones, összeállna a The Police, főzenekar az AC/DC, kora délután lenne Muse, mert akkor még alszom és nem szeretem, de a többiek nagyon. Ha több színpad lenne, akkor egy idősávban lépne fel a Tankcsapda és a Road, hogy lehessen a szervezőket is anyázni. A nulladik napon Fish! lenne, előzenekar a Green Day és a Billy Talent.

 

Fish! - Gyere ki a rétre!

 


Rockbook: - Meg sem kérdezem, szinte magától értetődő, hogy megturnéztatjátok a Konzervzenét. Viszonylag sok magyar zenekarral jártátok már az országot, van már tervetek, hogy kivel indítjátok a következőt?

Kovács Krisztián: - Önálló klubturné lesz, mégiscsak a lemezünkről van szó, másrészt van egy jelentős pezsgés (ismertebb nevén hype) a zenekar körül, reméljük, a megjelenéssel ez csak növekszik és az eddig is jól működő városok mellett új helyeken is több embert tudunk érdekelni és megtáncoltatni. Van szó vendégzenekarokról, akik kivétel nélkül a barátaink, egyezkedünk épp, kinek mikor és hol működik a közösködés.

Rockbook: - Manapság az internet segítségével, bármilyen lehetőséget megragadhatnak a zenekarok. Az viszont bizonyos, hogy ez a zeneipart is érinti, hiszen a lemezvásárlások nagyon háttérbe szorultak. Mit gondolsz, ma Magyarországon érdemes még valódi kézzel fogható lemezt készíteni?

Kovács Krisztián: - Vannak, akiknek igen, vannak, akiknek nem, ez nagyrészt anyagi kérdés. Mi a saját utunkat járjuk, minden megjelenési formát kihasználunk: egyedi megjelenésű lemezeket gyártunk (ez jelen esetben egy konzervdobozba rejtett spéci minidisc), amit jó érzés birtokolni és feltenni a polcra akár…az online zeneáruházakban ott lesz az új lemez dalonként, de biztosítunk lehetőséget ingyenes letöltésre is, limitált ideig. A lemezek vásárlói minket támogatnak, így tud visszajönni a befektetett pénz – bízunk benne, hogy sokan választják ezt a formátumot, hiszen a stúdió és a gyártás nyilván nem két forint, anyagi hasznot nem tudunk termelni, viszont tudunk kreatívak és eredetiek lenni, aminek ha híre megy, akkor még több ember lesz kíváncsi ránk és megnéz minket élőben. Ebben látjuk a megfejtést, nem bonyolult, csak nem szabad elfelejteni, hogy miért kezdtük ezt az egészet annak idején.

Rockbook: - Szeptemberben jön a lemez, utána turné, van még valami tervetek a belátható jövőre nézve? Nagyszabású koncert, esetleg egyéb kiadványok készítése?

Kovács Krisztián: - Minden dalra szeretnénk valamilyen vizuális támogatást, rengeteg klipötletünk van és frissen tartjuk magunkat, folyamatosan jár az agyunk ezeken. Komolyabban sosem tervezünk, hagyunk teret a spontaneitásnak is.

Rockbook: - Milyen hasznos tanácsokkal látnád el a fiatal, feltörekvő zenekarokat?

Kovács Krisztián: - Csináljanak, amit jónak látnak, ez a szabadság a zenélés lényege. Ha ez némi tisztelettel is együtt jár, akkor minden patent...

Fish! Facebook - https://www.facebook.com/fishzenekar
Lemez, póló, merch - http://popshop.hu/623-fish
Letöltések, hivatalos oldal - http://www.fishonline.hu/

 Sebők Tamás
 

Címkék: 
fish!