Bejelentkezés

x
Search & Filters

Híres rock, metal dalok, amelyekről nem gondolnánk, hogy feldolgozások

Vannak dalok, amelyek igazi rockhimnuszokká váltak az évek során és annyira összefonódtak az adott zenekar nevével, hogy el sem tudjuk képzelni, hogy valaki más játssza őket. Az igazság azonban az, hogy ezek egy része már eleve feldolgozás és az eredeti szerzemény nem is azé az előadóé, akitől megismertük. A Kerrang! most ezekből állított össze egy listát olyan legendás bandákkal, mint a The Clash, az Iron Maiden és a Led Zeppelin.
 
- The Clash - I Fought The Law: a The Crickets 1960-ban, vagyis egy évvel a banda énekese, Buddy Holly halála után adta ki első albumát - rajta többek közt az I Fought The Law-val, ami azonban csak 1966-ban vált szélesebb körben is ismertté a The Bobby Fuller Four feldolgozásának köszönhetően. Ezután újabb 13 év telt el, és megérkezett a The Clash verziója, aminek nagy szerepe volt abban, hogy a londoni banda be tudott törni az amerikai piacra is, és egyben az egyik legismertebb számuk lett.
 
 
 
 
- Led Zeppelin - Dazed And Confused: nem titok, hogy a Led Zeppelin sok ihletett merített blues előadóktól, de azt talán már kevesebben tudják, hogy a Dazed And Confused eredetileg nem az ő daluk, hanem a pszichedelikus folk stílusban alkotó Jake Holmes-é. Jimmy Page már a The Yardbirds-zel is játszotta a nótát koncerteken, utána pedig továbbvitte a Led Zeppelin-be. A többi már történelem.
 
 
 
 
- Joan Jett & The Blackhearts - I Love Rock 'N' Roll: Britney Spears magához képest meglepően jól dolgozta fel 2001-ben az I Love Rock 'N' Roll-t, és ennek köszönhetően sokan felfigyeltek a Joan Jett & The Blackhearts-fél 1982-es verzióra is. Valójában azonban ez sem az eredeti dal, azt ugyanis a The Arrows szerezte 1975-ben. Jett-ék feldolgozása nem sokban különbözött az eredetitől, de a sors úgy hozta, hogy mégis ez vált igazán ismertté.
 
 
 
 
- Bowling For Soup - 1985: ebben a dalban minden adott, ami egy tipikus Bowling For Soup nótához kell: fogós pop-punkos dallam, ötletes, vicces, helyenként mégis szomorkás szöveg, így eszünkbe sem jutna, hogy feldolgozásról van szó, pedig mégis, ráadásul az SR-71 eredeti dala alig két hónappal a BFS verziója előtt jelent meg.
 
 
 
 
- Jimi Hendrix - Hey Joe: Hendrix is szívesen merített ihletet másoktól és remekül csinálta: az All Along The Watchtower-t például sokan minden idők egyik legjobb feldolgozásának tartják. Az 1966-os Hey Joe azonnal Jimi egyik ikonikus dala lett, pedig egy évvel korábban már a The Leaves is kiadta a nótát és az sem kizárt, hogy már ez sem az első verzió volt, ugyanis a dalszerző, Billy Roberts még 1962-ben védette le a munkáját.
 
 
 
 
- Gamma Ray - Gamma Ray: ha egy dal címe megegyezik a zenekar nevével, elég egyértelműnek tűnik, hogy saját szerzeményről van szó, a Gamma Ray esetében viszont nem ez a helyzet: az eredeti nóta a progresszív hard rockos Birth Control-é, igaz, a Gamma Ray elég rendesen átalakította.
 
 
 
 
- Rage Against The Machine - Renegades Of Funk: bár a címet és magát a dalt is tekintve ez lehetne a tökéletes Rage Against The Machine szám, valójában nem az ő szerzeményükről van szó, de velük kapcsolatban fel sem merült ennek a "gyanúja", hiszen eleve a feldolgozásalbumukra került fel. Az eredeti dalt egyébként az Afrika Bambaataa & Soulsonic Force írta 1983-ban.
 
 
 
 
- Nirvana - Love Buzz: a Nirvana legendássá vált Unplugged koncertjén olyan nagyszerű feldolgozások hangzottak el, mint a The Man Who Sold The World és a Where Did You Sleep Last Night?, azonban a zenekar legelső kislemeze, a Love Buzz sem saját dal volt, hanem a holland Shocking Blue nótája, amit Kurt Cobain-ék alaposan átgyúrtak.
 
 
 
 
- Hole - Credit In The Straight World: a Hole annyira a saját képére formálta a dalt, hogy sokaknak eszébe sem jutott, hogy eredetileg valaki másé lehet, pedig a walesi Young Marble Giants 1980-as nótájáról van szó, amihez Courtney Love még egy új bevezető részt is írt.
 
 
 
 
- Mötley Crüe - Smokin' In The Boys Room: a Brownsville Station neve valószínűleg keveseknek cseng ismerősen, pedig a banda 1973-as Yeah! című albuma egészen a kanadai lemezeladási lista harmadik helyéig jutott. Ezen szerepelt a Smokin' In The Boys Room is, amit végül 1985-ben ismert meg a világ a Mötley Crüe-nak köszönhetően, akiknek ez volt az első dala, amely bekerült a top 40-be - emiatt is hitték azt sokan, hogy ők írták.
 
 
 
 
- Black Sabbath - Evil Woman: a legendás birminghami csapat első kislemezdalában minden megvan, ami egy Black Sabbath klasszikushoz kell, így valószínűleg fel sem merül a hallgatóban, hogy feldolgozásról van szó, igaz, ez is egy olyan eset, amikor a két verzió kifejezetten sokban különbözik egymástól, ugyanis a Crow-féle eredeti sokkal könnyedebb és nem is igazán metalos.
 
 
 
 
- Anthrax - Antisocial: általános igazság, hogy angol szöveggel sokkal nagyobb eséllyel lesz sikeres egy dal és ez egy tökéletes példa erre. A Trust ugyan Franciaországban szép sikereket ért el az Antisocial-lel, de az Anthrax angol nyelvű feldolgozásának köszönhetően lett belőle világszerte ismert metal himnusz.