Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kowalsky meg a Vega videóinterjú – Januárban új dal, 2016-ban új album érkezik!

Itt vagyunk a Kowalsky meg a Vega egy részével, a másik része a turnéra készülve épp étkezik. Nem tudom, mennyire illene bemutatnom a zenekart, de az egyik legjobb fesztivál banda. Az egyetlen zsiványpopos, latinos hazai zenekarunk! Idén tavasszal jelent meg a hetedik nagy lemezük, ami már el is fogyott, és dupla platina lett, most a szekszárdi buli előtt egy interjúra sikerült elkapnunk őket. A videóinterjút itt megtekinthetitek és elolvashatjátok:

 


Rockbook: Bő tíz évvel ezelőtt az A38 –on volt az első bulitok, mint Kowalsky meg a Vega, most is készültök egy áthangszerelt különleges esttel! Mesélnétek róla?

Kowa: Nem! De a helyzet az, hogy valóban ilyen 10 – 11 év után térünk vissza az A38 – as hajóra – persze menetközben is volt ilyen A38 – as koncert, de ilyen jellegű egészen biztos, hogy nem! Az elmúlt tíz évben egyáltalán! Tehát akusztikus koncert következik, de csak hellyel-közzel, mert azért lesz itt velünk az akusztikus hangszerelést kiegészítve egy vonósnégyes is, lesznek plusz vokálok, meg ami még izgalmasabb meg érdekes lesz a hangszerelés végett, hogy egy DJ is majdhogynem a koncert végéig együtt fog velünk zenélni! Tehát tényleg különleges koncert lesz, ilyen még egészen biztos nem volt! Azt nem tudom mondani, hogy nem lesz-e az elkövetkezőkben, ezt majd a Jimmy eldönti! Mert, egyenlőre csak Ő az akadálya.

Rockbook: Csapó Tomival van egy közös könyvetek „Csak egy ág” címmel, ami több mint egy tíz éves zenekari összefoglaló! Van egyféle szellemisége is. Milyenek a visszajelzések?

Kowa: A könyvnek? Hát nagyon jó, de erről igazán a Csapó Tomi tudna sokat beszélni, mert vele nem merült ki annyiban a közös munkánk, hogy mi ezt megírtuk. (Jimmy beszól: Együtt is olvassuk…) Igen! (Kowa nevet) Szóval igazából a csapat mellett, mint turnémenedzser is jelen van folyamatosan a Tomi, és mondjuk úgy a „merch” nem tudom, kinek mit mond ez a szó, tulajdonképpen a termékek árusításával, meg rendben tartásával is Ő foglalkozik. Ez által a könyv árusításával is. Azt tudom, hogy folyamatosan keresik, kérik, talán már utánnyomás is volt. Szeretik az emberek ezt a fajta dolgot is, ami ilyen formában van kapcsolatban a zenekarral. A könyvvel kapcsolatban esetleg még annyit tudnék elmondani, hogy a korábbiakat is keresik. Fontos itt elmondani, mert hallja olyan ember, aki a régebbieket keresi, a „Jéglanka” az ki lesz nyomva újra hamarosan, mert nem lehet hozzájutni egyszerűen semmilyen formában. Úgyhogy lesz majd egy új nyomása és akkor majd hozzá lehet nálunk jutni!

Rockbook: Már többször mondtátok, hogy a hagyományos albumkészítésnek nincs jövője. Pedig a legutóbbi dupla platina lett, több mint 8000 példány elment belőle! Lesz egyszer válogatás lemezetek, esetleg akusztikus album, vagy temetitek a cd-t, mint formátumot?

Jimmy: Szerintem mi soha nem mondtuk, hogy temetjük ezt a cd piacot!

Kowa: Én voltam…

Jimmy: Ja, hála a jó istennek! Úgy gondolom, hogy ma igen is lehet Magyarországon lemezt eladni, amit rengeteg zenekar be is bizonyított! Hál’istennek mi is ebbe a csoportba tartozunk! Biztos, hogy a következő lemezt is ugyan ebben a formátumban és módon szeretnénk kihozni, főleg hogyha sikerül megállapodnunk azzal a bizonyos benzinkúttal, aki a terjesztést vállalta. Válogatás lemezt, azt nem tudom, szerintem azzal még ráérünk, mert nagyon fiatal a zenekar. Erről az akusztikus koncertről, ami a hajón fog jövő szombaton megtörténni, erről lesz egy dvd, koncertanyag képi világgal egybekötve, úgyhogy az is lehet, hogy egyszer majd vagy ajándékba, vagy valahogy a közönség részére eljuttatjuk. Aki nem tud bejutni a hajóra, márpedig nem fog tudni bejutni sok ember, mert a jegyek már elfogytak, majd egyszer otthon meg tudja tekinteni!

Rockbook: Kowa, mi ad ihletet a szövegekhez? Kell hozzá katalizátor valamilyen formában?

Kowa: Arról írok, vagy írunk, ami foglalkoztat bennünket, most már mondhatom, hogy mindannyiunkat, csak más-más formában. Azt látom, hogy nagy szerepe van a zenekar népszerűségének hogy mi az üzenete, milyen szövegek fogalmazódnak meg. Nyílván ez azt jelenti, hogy sok emberhez is eljut, vagy mondjuk úgy sokan hasonló témával foglalkoznak. Nem szeretek erről külön beszélni, megmondom őszintén! Valami le van írva, valami meg van csinálva, ez egy nagyon egyszerű műfaj. Itt a popzenéről beszélgetünk, amiben van egy kis rock is, nem kell ezt annyira kivesézgetni. Ha valami eljut az emberekhez, akkor a pop, vagy rock zenén belül, akkor az jól sikerült! Ha meg nem, akkor egy kicsit dolgozni kell rajta!

Rockbook: Röviden el tudjátok mondani, hogy születik egy dal meg Nálatok, riffektől a verzéig bármi?

Jimmy: Majd Soci válaszol! (A távolban megjelenik Carlos és More, erre Kowa átveszi a mikrofont, Jimmy odakiabál Robinak…)

Jimmy: Á, Robi! Kedves nézőink, most tessenek figyelni, mert be fog szaladni két kreolbőrű srác!

Kowa: Felteszem a kérdésedet még egyszer neki: Az volt a kérdés, és örülök, hogy most érkezel, hogy hogyan készülnek a dalok, a számok?

Rockbook: Művész Úr, parancsoljon e székem!

More: Köszi! Kowa interjút csinál velem! Nagyon nagy! Leülünk a próbaterembe és elkezdjük játszani a nótákat, és kiadja magát! Az akusztikusról beszélgetünk, nem? Nekem azzal van tele a fejem!

Kowa: Nem! Végül is minden egyes dal abból indul ki, hogy összeülünk a Robival, általában ez korábban is így működött, amíg a Robi nem volt! Akkor is összeültünk a Robival…(nevet mindenki) Szóval egy hangszeres emberkével, de hát most már több éve a Robival összeülünk. Együtt az alapokat egy szál akusztikus gitárral megtervezzük és utána az egész zenekar belép a hangszerelésbe, a fejtegetésbe. Ott már tényleg a próbaterembe készülnek el a zenei alapok! Én meg közben megírom a halandzsára a magyar szöveget. A magyar halandzsát! (nevet mindenki) Ja igen-igen, a több év alatt sok hangmesterrel dolgoztunk, de nagyon-nagyon szeretünk együtt dolgozni a Moszival (MMP stúdió Debrecen)! Rendkívül ügyesen és számunkra szimpatikusan nyúl hozzá mindig a zenei alapokhoz. Az ő színesítése a hangszerelésben elengedhetetlenül fontos!

Rockbook: Kowa, zeneileg is szoktál kalandozni. Itt FankaDelire, a Paragerillára, vagy a legutóbbi Paddys közös dalra gondolok, vagy akár a tegnapi Black Outra próbáról is beszélhetnénk, aminek a koncertje szombaton lesz! Ami nem fér bele a Kowalsky meg a Vegába, azt megpróbálod kiélni más zenekaroknál?
 


Jimmy: Erre én szeretnék válaszolni! A Paddys szám, aminek most aktualitása is van, mert nem rég jött ki, arról volt szó, hogy a két zenekar úgy döntött egy felkérés folytán, hogy egy közös számot csinál. Ennek az egésznek az alapját Robi hozta össze. Ehhez tették hozzá a Paddys srácok az ötleteiket, illetve Kowa megírta a szöveg nagy részét. (Soci a mikrofon zsinórját rángatja) Ne rángass már! A stúdióban fel lett játszva. Nem egy olyan dolog volt, hogy Kowát meghívta a Paddy and the Rats, és csináltak egy közös számot, hanem a két zenekar csinált egy közös nótát. a Black-Out az meg az élete! Volt, van vagy lesz… Majd azt Ő tudja! A Fankás lemez meg szerintem egész jól sikerült! Az mind a kettejüknek egy érdekes munka volt. És készülünk 2016-ra, az új Vega lemezre!

More: Szóval azt kérdezted, amit nem tud kiélni a Vegában, azt megcsinálja máshol? Pedig pont arról van szó, hogy itt nincs megkötve a keze, mert azt csinál, amit akar! Na jól mondom, Bátyja?

Rockbook: Ha már a művészet két ágáról beszéltünk, amiben részt veszel tevékenyen, akkor lenne még egy a festészet is. Ezzel mostanában, hogy állsz?

Kowa: Időm sincs rá, meg korábban össze lett ez vonva a zenével, még legfőképpen a Black-Outos időkben, de az is inkább felkérésre ment! Ugyanúgy, mint a könyvnek az írása. Tehát nekem ez nem profil, nem vagyok ezen rajta, én ezt nem gyakorlom! Meg nem is akarom rátukmálni a közönségre. Ez tényleg csak a magam szórakozásának csinálom. Az utóbbi három évben nem csináltam, na!

Jimmy: Nagyon pontosan fogalmazott, hogy magának, mert 2007-ben kértem tőle ajándékba egy festményt, azt még nem kaptam meg! Úgyhogy amíg az nem készül el, addig nem is fog másnak festeni!

Rockbook: Ahogy nézem elégé sűrű a koncert naptáratok. Gondolom, ezen kívül már nem igazán igénylitek a "klasszikus bulizást". Mivel kapcsolódtok ki, amikor nem dolgoztok? More?

More: Annyira jó emberhez adtad! Én régen sem buliztam. Én egy ilyen hetven éves öregember vagyok! A kisgyerek (Carlosra céloz) az bulizik!

Carlos: Én folytatom a bulizást ugyan úgy! Jók a programok így éjjel-nappal ugyan ezt csinálom hétköznap is! Szoktam azé’ pihenni néha…

Kowa: Én jógázom! Egyébként elmondanám, hogy a Robi is! Mire gondolsz kikapcsolódás gyanánt, igen? Na, a zenéből, klubokból, éjszakai bárokból van bőven! Már akinek, a Soci meg a Jimmy szeret koncertekre járni ezen fölül is. A More az boxol, én jógázom, azt mondja a kisember (Carlos) hogy gyúr, de hát… (nevet mindenki)

Rockbook: Hogy Socit is bevonjam, hoztam egy bűvös kockát, addig rakd ki, mert nagyon unatkozol! Évente egyszer, kétszer szoktatok amolyan csapatépítő tréningre összejönni Kowáéknál kerti bulira roadostul, mindenestül. Jön a mikulás lassan. Ha ajándékozna Nektek erre az alkalomra egy kínai piros műanyag mikulásos kerti grillt, mi készülne rajta faszénparázson?

More: Én a kérdést sem értem!

Jimmy: Voltunk Kowánál (nevet mindenki), most a grillezés elmaradt, viszont egy nagyon masszív, szuper tetőt hoztunk össze! Jó kis csapatépítő tréning volt! Igazából amikor Kowáéknél ott voltunk, és nem dolgoztunk, akkor pedig hamis gulyás készült, de nem vagyunk olyan nagyétkűek, úgyhogy sörözgettünk!

Kowa: Szerintem ez minden zenekar életében természetes! Ha meg nem, akkor mielőbb dolgozni kell ezen is! a csapatot a koncerteken kívül is össze kell hozni! Fontos, hogy ne csak a színpadon, hanem azonkívül is jól érezzék magukat egymással az emberek egy csapaton belül. Ez nem csak a zenekarokra igaz, ilyet a sportolók is csinálnak.

Rockbook: A végére egy komoly kérdés: Tervek jövőre a zenekarral kapcsolatban? Lesz valami grandiózus elképzelés?

Soci, More: Á, semmi…

Jimmy: Igen is vannak tervek! Jövő február elején indul a tavaszi turné. Remélhetően bízunk benne, hogy megint rengeteg koncertet fogunk játszani, mint idén. Idén 84 koncertet játszott a zenekar ebből még van hátra körülbelül 11. Jövőre leghamarabb csak júniusban fogunk Pesten koncertezni, tehát a tavasz az kimarad. A június után meg csak decemberben lesz egy dupla Barba Negra! Idén rengeteg pesti buli volt, jövőre sokkal kevesebb lesz!

Kowa: Az új szám Jimmy!

Jimmy: Ó, ezt elfelejtettem mondani, hogy januárba bevonulunk a stúdióba és felveszünk egy friss, új nótát, aminek a munkálatai már zajlanak. Februárban a turné előtt ki fogjuk hozni, lehet, hogy pont azon a napon, amikor az első koncertünk lesz Gödöllőn!

Rockbook: Nagyon szépen köszönjük az interjút, hogy szakítottatok ránk időt Szekszárd előtt! Jó bulit kívánunk!

More: Vége, szóval menjünk a francba?

Rockbook: Nem-nem! Tényleg köszönjük! :)
 Juhász Péter és Pingvin Picture
 

Címkék: 
Kowalsky meg a Vega