Bejelentkezés

x
Search & Filters

Dave Murray (Iron Maiden)

Születés / Halálozási dátum: 
1956. december 23. vasárnap
Születési hely: 
London - Anglia
Zenekar: 

Egyéb képek: 

Biográfia: 

Dave Murray (eredeti nevén David Michael Murray; London, 1956. december 23. –) angol gitáros, aki az Iron Maiden tagjaként vált ismertté az 1980-as években. Korábban a szintén Maiden-gitáros Adrian Smith-szel játszott együtt több zenekarban is, mint a Stone Free vagy az Evil Ways. Fiatalon Jimi Hendrix, Robin Trower (Procol Harum) és Santana hatására kezdett gitározni tanulni. 1976-ban csatlakozott először az Iron Maidenhez, de rövidesen kilépett, és az Urchin tagja lett, ahol ismét Adrian Smith volt a társa. Murray 1977 tavaszán tért vissza az Iron Maidenbe Steve Harris hívására, és azóta is ott játszik.

Steve Harris mellett ő az egyetlen tag, aki az Iron Maiden összes hivatalos kiadványán szerepelt, és gitárjátéka meghatározó eleme az együttes egyéni hangzásának. Legismertebb szerzeménye a Charlotte the Harlot című dal. Állandó hangszere a Fender Stratocaster, amelyből az ő nevével fémjelzett modell is készült (Fender Dave Murray Signature Stratocaster), de korábban ESP és Jackson hangszereket is használt, akárcsak Gibson SG és Ibanez Destroyer gitárokat. Jelenleg a Fender Stratocasterek mellett Gibson Les Paulon is játszik időnként. A turnék szünetében Hawaii-on él feleségével, Tamarral és lányával, Tashával.

Iron Maiden

Az 1970-es évek végén kibontakozó New Wave of British Heavy Metal hullámmal kerültek be a köztudatba, debütáló lemezük pedig Iron Maiden címmel 1980-ban jelent meg. Több tagcserét követően arany- és platinalemezek sorát adták ki, a The Number of the Beast (1982), a Piece of Mind (1983), a Powerslave (1984), a Somewhere in Time (1986), és a Seventh Son of a Seventh Son (1988) albumokkal a heavy metal megkerülhetetlen klasszikusaivá váltak, a zenekar pedig kereskedelmi sikereinek csúcsára ért. Az 1990-es években tagcserék és a zenei klíma változása nehezítették az együttes munkáját, de a 2000-es évektől kezdve ismét egyre sikeresebbek.

Az együttes eddig 15 stúdióalbumot, 4 válogatásalbumot, 9 koncertalbumot és 4 korlátozott példányszámú lemezt készített. 2002-ben Ivor Novello-díjat kaptak, pályafutásuk elismeréseképpen pedig a Hollywood's RockWalk őrzi az együttes tagjainak kézlenyomatát. Eddig háromszor jelölték őket Grammy-díjra. 2010-ben megjelent 15. stúdióalbumukról az "El Dorado" című dalért a Best Metal Performance kategóriában kapták meg végül a Grammy-díjat 2011-ben.

Az Iron Maiden zenéje nyomán a heavy metal több altípusa jött létre, többek között a power metal és a speed metal, valamint nagy hatással volt a két gitárt együtt megszólaltató heavy metal hangzásra is. Karrierjük során több mint 2000 koncertet adtak, és gyakran említik őket úgy, mint az egyik legnagyobb hatású metalzenekart a rocktörténelemben.

Tovább az Iron Maiden oldalára.

 

Forrás: wikipédia