Bejelentkezés

x
Search & Filters

Frank Zappa Emlékest az A38 hajón - The Grande Mothers of Invention

Frank Zappa legendás zenekarának tagjai rendületlenül ápolják a mester hagyatékát. A Mothers Of Invention a kétezres évek elején újjáéledt, – némi, Zappától sem idegen egészséges öniróniával – Grande Mothers Of Inventionnek nevezve magát, és rendületlenül turnézik a klasszikus albumok (Freak Out!, Absolutely Free, We're Only in It for the Money és a többi) legjobb darabjaival. Az előzenekar pedig nem más, mint a magyarországi Zappa-kultusz legelhivatottabb követőiből pár éve összeállt Zappa-Syrius Emlékzenekar, amely ezúttal a hetvenes évek megkerülhetetlen magyar együttese, a Syrius előtt tiszteleg. Nagyszabású este a prog-rock és Frank Zappa jegyében!
 

 

The Grande Mothers of Invention (USA)

 

Frank Zappa megszámlálhatatlanul sok zenésszel játszott együtt, alapított zenekart, és nehezen lehetne nála nagyobb hatású muzsikust mondani a hatvanas-hetvenes évekből. Klasszikus és legendás együttese, a Mothers Of Invention (eredetileg: The Soul Giants, majd később The Mothers) kisebb megszakításokkal közel tíz éven át tartó muzikális ámokfutása során vagy háromtucatnyi zenész fordult meg a zenekarban. Közülük aránylag kevesen vitték tovább Zappa nagy hagyományát, de Zappa halálának tizedik évfordulójára összeállt az egykori MOI négy tagja: a leghűségesebb Zappa-muzsikusok közé tartozó, Don Preston és Napoleon Murphy Brock, Roy Estrada és John Leon Gardner, hogy egy lipcsei emlékkoncerten előadja a Zappa-életmű legjobb darabjait. A siker elsöprő volt: a fellépésről televíziós felvétel és koncertlemez készült, az eredetileg egyedinek szánt produkciót aztán koncertek százai követték. A Mothers Of Invention újjáéledt.

Az eredeti Zappa-hagyományhoz igazodva jó pár tagcsere lezajlott azóta a zenekarban, de lényeg változatlan: Zappa-dalok, számok és hangulat, a lehető legautentikusabb előadásban, az egykori zenésztársaktól. A Grande Mothers Of Invention meggyőzte a háttérben béna haknit sejtő fanyalgókat is: a virtuóz és értő muzsikusok monumentális színpadi akciójukkal teljes hitelességgel idézik fel a Mothers Of Invention klasszikus lemezeit, a progresszív jazz-rock semmihez sem hasonlítható szabadságát és lazaságát. Invenciózus, (ön)ironikus, vicces, kritikus, felszabadító és minden pillanatban meglepő és meghökkentő. A Felfedezés NagyMamái méltók az eredeti zenekarhoz, és ha csak egy estére is, de garantáltan visszahozzák a a hatvanas-hetvenes évek fordulójának nagy Zappa-korszakát a színpadra.

A zenekar tagjai
Napoleon Murphy Brock: szaxofon, fuvola, ének
Robbie Mangano: gitár, ének
Don Preston: billentyűsök, ének
Tom Fowler: basszusgitár
Chris Garcia: dob

 

Zappa-Syrius Emlékzenekar - Syrius program, vendégek: Pataki László (Syrius), Török Ádám (Mini)

 

A Zappa-Syrius Emlékzenekar 2000 őszén, a Mester 60. születésnapja alkalmából alakult, egy budapesti klub (Medúza) felkérésére. Az első koncert után a tagok a további együttműködés mellett döntöttek, s bár az idők folyamán rengeteg tagcsere történt, az együttes azóta is folyamatosan koncertezik Zappa dalainak fel- és átdolgozásaival. A tagok más neves magyar zenekarokban is játszanak. Tíz év működés után a meglévő Zappa-műsor mellé felvették repertoárjukba a zseniális és túlzás nélkül legendás magyar prog-jazz-rock együttes, a Syrius szerzeményeit is. 2012-ben Széttört álmok címmel a Syriust megidéző nagyszabású „szcenírozott” koncertet tartottak a Művészetek Palotájában a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével. Ezúttal az A38 Hajón illusztris vendégekkel idézik fel a Syrius nagy korszakát, remek kiegészítésként a Zappa-koncerthez.

 A zenekar tagjai:
Vasicsek János: ének
Vastag Gábor: gitár, ének
Vincze Pál: billentyűsök
Vojnits Attila: szájharmonika, furulya
Szkladányi András: basszusgitár
Lukács Gábor: altszaxofon
Abbas Murád: harsona
Csizmadia Gábor: trombita
Bensó Pál: dob
Somos András: fuvola
Molnár Gábor: basszusgitár, dob

+


Takáts Tamás: ének
Pataki László: billentyűsök
Török Ádám: fuvola

 

 

Címkék: 
Frank Zappa
The Grande Mothers of Invention
Syrius