Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kalapács, Csodatanker, Zord koncertbeszámoló – 2015. 01. 17. Debrecen, RoncsBár

Az estét a miskolci Zord nyitotta. Az Acélváros adott már egy-két zenekart a magyar rock szcénának. Az új művük (ami annyira már nem is új, hiszen 2013-ban jelent meg) pozitív nemzetközi kritikái kíváncsivá tettek, főleg úgy hogy a thrash metal vetődik föl a nevük kapcsán. Ennek ellenére még nem érzem, hogy az első nagy áttörés megtörtént. Nem ívódott a nevük még eléggé a köztudatba, de a koncertezés pont ezt is hivatott ellensúlyozni. Kérdés volt, hogy a Kalapács közönsége mennyire nyitott a zenéjükre.Nos nem mondanám, hogy tódult a nép. Bár folyamatosan szállingóztak az érdeklődők, de maradt hely bőven. Soltész-Nagy Krisztián énekes-frontember ennek ellenére lelkesen odatette magát és nem durcizott be, hogy most nem miatta jöttek a rajongók. A ruhatár nyitása egybe esett a koncertkezdéssel, így lemaradtam a buli első pár percéről. Így részemre egyInFlames feldolgozás volt a nyitószám. Ettől és később az Iced-ba csempészett Metallica dallamoktól eltekintve saját szerzeményekre épült a műsor. Élőben kicsit thrash / HC keveréknek hatottak. Sajnos nem jöttek ki annyira a gitártémák részletei,amelyek a felvételeken hallhatók, így a dob jobban előtérbe került,viszont ez egyben rávilágított arra, hogy a dobtémák talán túl egyszerűek, ami egymás után hallgatva kissé lapossá tette a műsort. A setlistközel fele-fele arányban képződött a két albumból:Child of theBrightTribe, Sudden Hell, Lullabyfor a Deranged Mind, Thorns&Wounds, The Thundersmith, Iced, The Ghost, Down.., Sweetnoise.

 

Zord

 


A fővárosi Csodatanker a névválasztásával valószínűleg minimalizálta a név alapján új kedvenceket keresők számát. (ezzel igen nagy versenyben vannak a Betonléggyel). Ám látszott, hogy a nézősereg  túltette magát az első traumán és egész szépen begyűltek. A zenekarnak ugyan vannak saját számaik (Halálos szépség, Karcolat), de főként feldolgozásokra épülnek a koncertjeik, ezen belül is a Pokolgép/Ossian slágerekre fókuszálva, amire itt természetesen vevő volt mindenki. De hallhattuk a feldolgozás intézményének négyzetre emelését is, amikor egy BonanzaBanzai dal Zorall feldolgozását dolgozták fel. Teszem hozzá meglepő sikerrel. A saját számok is hasonló stílusban íródtak, de ezeket nem éreztem annyira erősnek. Deli Zsolt mint énekes viszont egészen jól teljesít. Kis mértékben külsőre, nagyobb mértékben hangilag hajaz a fiatal Kalapács Józsira. (Horváth Simon basszusgitáros meg jól mutatna egy Rushtribute-ben :) )Nem tudom mennyire akarnak és mennyire tudnának kilépni a most magukra vállalt félig tribute-szerepből, de ha vannak ilyen terveik, akkor erős dalokkal megtámogatva sikerülhet, mert elég jól egyben van a zenekar.

 

Csodatanker

 


A Kalapácsra már szépen megtelt a terem. Kalapács József emblematikus alakja a magyar metal történelemnek és az idő gyors röptét jelzi, hogy ennek legnagyobb része már a Kalapács kötelékében telt el. Azonban történhet bármi, Kalapács József és a Pokolgép neve egy nemzedéknek örökké összeforrt. Nem is zajlik Kalapács koncert ’Gép-himnuszok nélkül, ahogy az Omen korszak is megkerülhetetlen. Az viszont egyértelmű, hogy nem a múltból akarnak megélni, ugyanis heteken belül a boltokba kerül a kilencedik!! Kalapács album. Amelyről el is hangzott a már neten közzétett bivalyerős Özönvíz, amelyből hatalmas koncert-kedvenc lesz, ez már látszik. A Pokolgép-szekciót a Metál az ész, az Itt és most, az Ítélet helyett, az Újra születnék és a Gép-induló alkotta, míg az Omen a Fagyott világgal lett megidézve, amelyek szépen el voltak szórva a Kalapács dalok között (Terápia, Poklok és Mennyek között, Őszintén, Örökké lázadó, Nem az, ami megöl, Patkánymese, Itt leszek). A setlist bezsákmányolása után kiderült, hogy csak érintőlegesen sikerült tartaniuk az előre kitalált sorrendet. Node ez legyen a legnagyobb baj. Érezhető volt, hogy Józsi nagyon fáradt, de becsülettel végigtolta a koncertet, de ahogy meg is énekelte A rock ’n roll örökké éltet. Közben a számok közti szünetekben, mint egy élő eseménynapló sorolta a fontos eseményeket, amelyek a rajongókra várnak még idén. Új lemez, Pokolgép „nagy” koncert a Lovardában, Kalapács-tábor a Balatonnál. Miközben persze zajlik a turné is. A hangulat nagyon jó volt végig, a Bűnöm a rock alatt olyan daráló ment, hogy meg is lepődtem.Sör nem maradt biztonságban a környéken.

 

Kalapács

 


Koncert után fényképezkedés, dedikációk begyűjtése. Szegény Józsi alig állt már a lábán, de mosolyogva tűrte. Sárközi Lajos (aki már régebb óta zenésztársa, mint amióta a közönség egy része a világon van) is végtelen szerénységgel működött közre az ereklyegyűjtésben, de az egész zenekar roppant szimpatikus volt. Amúgy egy megpendített, de ki nem bontott történet következtében a teljes hangszeres szekció szakálla kék színben tündökölt. …nagyon csúnya buli lehetett előző nap.

vtb
 

Címkék: 
Kalapács
Csodatanker
Zord
Roncsbár