Bejelentkezés

x
Search & Filters

Rocktöri 4. - A rock and roll az 50-es években (folytatás)Tanuljatok rocktörténelmet Gábor Andris, az Ozone Mama gitárosának tolmácsolásában, két hetente jelentkező rovatunkban!

Az 50-es években, miután a rock and roll mind az erkölcsi kérdések, mind a siker tekintetében felváltotta a klasszikusabb, modorosabb popzenét, sorra jelentek meg olyan híres – elsősorban fehér - előadók, akik hosszabb-rövidebb sikereket könyvelhettek, vagy könyvelhetnek el még máig is. Mégis miután a rock gyökere a blues, számos fekete előadó is művelte, formálta a műfajt.

A new-orleans-i szcéna kiemelkedő alakja volt például a híres kreol boogie-woogie zongorista: Fats Domino, aki jelentős sikereket ért el olyan szerzeményeivel, mint például a Blueberry Hill. Itt emlékezzünk egy pillanatra egy már említett jelenségre, mégpedig arra, hogy azok a művészek, akik belőle merítettek, gyakran híresebbé váltak nála. Fats karrierjének végül 1964-ben a Beatles megjelenése vetett véget.

Milyen érdekes, hogy ezek után már csak egyetlen egyszer került a 100-as lista élére, éppen egy olyan Beatles feldolgozással (Lady Madonna), melyet az egyik Beatles tag, Paul McCartney írt Fats Domino hatására. Ördögi kör ez!

A prédikátor nagyapa és a szeszcsempész apa gyermekét, Little Richard-ot is meg kell említenünk a korai rock and roll témakörnél. A kukkoló, mindkét nem iránt érdeklődő, gyakran dekadens külsővel (női ékszerek, provokatív öltözet) megjelenő sztár kicsapongó életét furcsa epizódok sorozata terelte vissza a valláshoz. Egy ausztrál út során angyalokat vélt látni a repülőgép izzó hajtóművében, majd a Sydney-ben megtartott előadása alatt tűzcsóvát vélt felfedezni az égen, melytől földbe gyökerezett a lába. Isteni kinyilatkoztatásnak fogta fel tehát az első orosz műholdat J , melyet aznap lőttek fel az űrbe. Így talált vissza az elkóborolt bárány Isten nyájához és vált ismét az Úr hű szolgájává.

Az ötvenes években a fogyasztói piac főként a tinikre kezdett koncentrálni, e virágzó évtizedben már nem volt kötelező annyira „gyorsan felnőni”. A rock and roll műfaját eleinte kétkedve és nehezen fogadta a konzervatív amerikai polgár, mégis piacvezető műfajjá, kevésbé szépen fogalmazva: kapitalista értékké vált.
 
Az előző óra anyagát itt találjátok!
 
Címkék: 
Fats Domino
Little Richard